top of page

Beroepsoriëntatie-dossier

 

 

TERUG

Mijn stageperiode heb ik doorgebracht bij Polymorf.
Tijdens mijn eerste ontmoeting met Marcel, één van de oprichters van Polymorf, hebben we het gehad over hoe ik het bedrijf en de huidige projecten kan versterken en wat zij mij als stagebedrijf te bieden hebben. Ik kon zien dat Marcel zich ook goed in mij had verdiept waarna hij diverse taken aanbood die erg binnen mijn interesses vallen en goed aansluiten bij de kant die ik op wil groeien. We hebben die dag veel afspraken gemaakt over mijn mogelijke taken en de delen waarbij ik zou worden betrokken gebaseerd op wat ik wil leren binnen deze stage.

Binnen Polymorf was Symbiosis op dat moment het grootste en belangrijkste project. Dit is een interactieve installatie die bestaat uit een VR wereld, geluid, geur, smaak en een nabootsing van het gevoel wat zich in de VR wereld afspeelt doormiddel van Soft-robotica. Tijdens deze stage heb ik de verantwoordelijkheid gekregen over de Soft-robotica afdeling en de 3D-printers. Ik werd al vrij snel los gelaten in de taken die ik had waarbij ik ook zelf moest onderzoeken waar heel Symbiosis over gaat en wat de voortgang was tot nu toe. Ik kreeg toegang tot alle bestanden waarna ik de studie van de soft robotica en diverse andere projectdelen kon voortzetten. Deze manier van werken gaf me een erg professioneel gevoel en leerde me veel over de gang van zaken binnen het bedrijf en de verantwoordelijkheid die ik op me nam. Ik was al snel zeer gemotiveerd.

Soft Robotica

Er was nog weinig documentatie van de onderzoeken die er nu toe waren gedaan met de Soft-Robotica. Het proces kon ik aflezen door de voorheen gebruikte mallen, houders, en de Soft-Robotica die ik in de pakken vond te onderzoeken. Ik ben online veel eigen onderzoek gaan doen waarna ik al snel op nieuwe technieken en voorbeelden kwam. Ook kon ik veel van mijn eigen ideeën en technieken testen en maken met de materialen die we op de zaak hebben. Na veel experimenteren met verschillende luchtkamers en diktes van het siliconen rubber kon ik goed zien hoe het materiaal zich uitzette, hoe de vorm zich bewoog, wat er gebeurde met verschillende hoeveelheden luchtdruk en waar het materiaal het begaf.

Ik ben me na veel onderzoek naar het materiaal en de techniek gaan focussen op het Design van de Soft-Robotica. Door veel te blijven experimenteren met de luchtkamers die zich bevonden aan de binnenkant van de siliconen rubberen vormen kon ik de beweging en vorming sturen op een manier die de vorm visueel versterkte en op de juiste manier druk uitoefende op het lichaam.
Ik heb ook erg veel moeten experimenteren, ontwerpen en testen om de soft-robotica in verschillende vormen en materialen luchtdicht te maken. Dit was iets waar voor mij nog niet was gelukt en wat erg veel onderzoek nodig had naar  de juiste technieken en materialen.
Ik heb bij het ontwerp voor het eerste personage veel inspiratie uit natuurlijke vormen zoals meteoren, koraal en zeesterren gehaald. Hierbij ben ik me gaan focussen op de beweging die deze wezens van zich lieten zien.
Deze bewegingen ben ik door middel van proefjes na gaan bootsen.
De studies hiernaar hebben me veel inzicht gegeven in de mogelijkheden van bewegingen door middel van soft-robotica. Het was een uitdaging die me veel uitkomsten heeft opgeleverd die ik later ook heb kunnen gebruiken voor de soft-robotica van andere personages.
Het onderzoek naar de beweging en de manier waarop ik dit tot stand kon brengen heeft me erg gefascineerd. Ik heb hier met plezier vele dagen studies naar gedaan.
Bij alle soft-robotica hebben Marcel, Pom en ik nagedacht over het lichaam wat zich bevind binnen de 3D ervaring en hoe wij ervoor konden zorgen dat de soft-robotica dit geplaatst vertaalde tot fysieke drukpunten op het lichaam. Hierbij moest er rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de plaatsing van de spieren, het verloop van de energie en de houding die het lichaam aanneemt.
Bij dit deel was er een interessante samenwerking tussen verschillende afdelingen om gevoel zo realistisch er sterk mogelijk over te laten komen. De onderzoeken hiernaar gaven me veel nieuwe perspectieven en een goede motivatie om vaker bij de andere afdelingen te gaan kijken. Ik ben hierna ook erg veel gaan overleggen met andere afdelingen die direct en indirect een invloed hadden op de Soft-robotica waardoor het ontwerpen en overleggen steeds sterker en professioneler werd.

Tijdens al deze experimenten met verschillende studies, technieken, materialen en prototypes ben ik me erg gevarieerd gaan verdiepen. Dit heeft me veel geleerd over hoe ik het overzicht moet behouden over de richting die ik op wil met mijn ontwerp en met welke ontwerpfases ik rekening moet houden. Door te blijven experimenteren en reflecteren kreeg ik steeds meer controle over de uitkomst van zowel de vorm als de vervorming. Ik heb ook erg veel geleerd over het werken in teamverband door mijn afdeling te blijven koppelen en vergelijken met andere afdelingen van het project zodat het geheel zich sterk vormt tot één doorlopend werk.